Παρουσιάσεις Ρολογιών

Seiko SCVF007-“Red” Alpinist: Παρουσίαση ενός “θρύλου”.

Ένας “κόκκινος” Αλπινιστής είναι εδώ και λίγο καιρό μέρος της συλλογής μου. Σε αυτή την παρουσίαση θα δούμε μαζί τί κάνει ιδιαιτέρως ξεχωριστό αυτό το ρολόι και γιατί η χαρά της απόκτησης του, ήταν για μένα απερίγραπτη!

Λίγη ιστορία…

Για να κατανοήσουμε την απήχηση που έχουν οι “Αλπινιστές” στο ρολογόφιλο κοινό, αρκεί μια βόλτα στα Ωρολογιακά φόρουμ και sites ανά τον κόσμο. Αναρίθμητα άρθρα έχουν γραφτεί και χιλιάδες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει για αυτούς. Εμείς εδώ, θα ξεκινήσουμε με μια μικρή ιστορική αναδρομή.

Η αρχή έγινε το 1959. Η Seiko λάνσαρε το πρώτο Alpinist με την προοπτική να γίνει ο αξιόπιστος σύντροφος των “ανθρώπων των βουνών” (Yama-otoko, στην Ιαπωνική). Ήταν η πρώτη προσπάθεια της εταιρείας να κατασκευάσει ένα “σπορ” ρολόι.

Ο σπορ χαρακτήρας προσδιδόταν από τα ευμεγέθη στοιχεία στο καντράν, την χρήση άφθονου Lumibrite για μεγιστοποίηση της αναγνωσιμότητας και το βιδωτό πίσω καπάκι – που εξασφάλιζε την απαραίτητη στεγανότητα για χρήση σε εξωτερικές συνθήκες.

Η επόμενη γενιά εμφανίστηκε το 1963, με την μορφή του Alpinist Champion. Το μοντέλο αυτό ήταν και το πρώτο που είχε εγχάρακτη την λέξη “Alpinist” και στο πίσω καπάκι. Έφερε τον ίδιο μηχανισμό με τον προκάτοχο του, αλλά το καντράν του είχε εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό.

Μόλις έναν χρόνο αργότερα, το 1964, ο “διάδοχος” κάνει την εμφάνιση του. Πάλι με την μορφή “Champion” και με κωδικούς J13043, J13049 & J13079. Οι σχεδιαστικές διαφορές (κυρίως στο καντράν) ήταν μικρές, σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Όμως η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης γενιάς βρίσκεται στο ότι τα ρολόγια αυτά ήταν τα πρώτα που είχαν χαραγμένο στο πίσω καπάκι, το διάσημο πλέον βουνό- μαζί με την επιγραφή “Alpinist” !

Ο “κόκκινος” Αλπινιστής

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν 30 χρόνια από το 1964 – 31 για την ακρίβεια- για να εμφανιστεί ξανά το όνομα Alpinist σε ρολόι της Seiko. Ο σχεδιαστής Shigeo Sakai ανέλαβε την υλοποίηση της “αναγέννησης”. Το σχέδιο του, εντελώς διαφορετικό από αυτά της δεκαετίας του ’60, κατάφερε να ταράξει τα νερά για τα καλά!

Η κάσα του ρολογιού, ενώ εμπεριείχε κλασσικά στοιχεία σχεδιασμού της Seiko ( κυρτά lugs που αγκαλιάζουν τον καρπό, εναλλαγή βουρτσισμένων και γυαλισμένων επιφανειών, κτλ. ), δεν έμοιαζε με οτιδήποτε άλλο εκείνη την εποχή. Μεγάλο ρόλο σε αυτό, έπαιξε η υιοθέτηση της δεύτερης κορώνας -για τον έλεγχο του εσωτερικού δακτυλίου/πυξίδας – στην θέση «4».

Το πραγματικό «πάρτι» όμως γινόταν στο καντράν. Η χρήση πολλών ετερόκλητων στοιχείων δημιούργησε ένα μείγμα που σίγουρα τράβηξε τα βλέμματα. Αν και πολλοί ήταν αρκετά επικριτικοί ως προς την χρήση λεπτομερειών που δεν είχαν καμία θέση σε σπορ ρολόι (όπως η χρήση cathedral hands), το κοινό λάτρεψε το αποτέλεσμα. Η μείξη αραβικών αριθμών στις θέσεις των ζυγών ωρών με τριγωνικά markers στις μονές ώρες, και μάλιστα με χρυσό χρώμα, έδινε έναν τόνο πολυτέλειας, ξένο για ρολόι περιπέτειας, αλλά όμορφο αισθητικά. Το εσωτερικό, περιστρεφόμενο δαχτυλίδι/πυξίδα εμπλούτιζε το καντράν και πέρα από την χρηστικότητα για τους λάτρεις των εξορμήσεων, σφράγιζε τον χαρακτήρα του ρολογιού. Και φυσικά, η αναγραφή με έντονο κόκκινο χρώμα του ονόματος Alpinist (στην ίδια ακριβώς γραμματοσειρά με τον πρόγονο της δεκαετίας του ΄60) τραβούσε το βλέμμα και έδωσε το προσωνύμιο «Red» στην σειρά αυτή.

Αναγνωσιμότητα.

Ένα σπορ ρολόι πρέπει να είναι ευανάγνωστο σε όλες τις συνθήκες φωτισμού και σε όλα τα περιβάλλοντα. Η χρήση μπόλικης Lumibrite στους δείκτες και στα σημεία ωρών φροντίζουν για την ορατότητα στο σκοτάδι.

Σε συνθήκες κανονικού φωτισμού, το χρυσό χρώμα στους δείκτες δημιουργεί επαρκέστατο κοντράστ με το κρεμ καντράν και η αναγνωσιμότητα είναι εξαιρετική. Ακόμα και σε χιονισμένο τοπίο δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα στο να διακρίνω την ώρα !

Η εφαρμογή του ρολογιού στον καρπό είναι υποδειγματική. Η κάσα του αγκαλιάζει σωστά το χέρι και το μπρασελέ συμβάλει τα μέγιστα στην μέγιστη αίσθηση άνεσης. Οι διαστάσεις του σε αριθμούς αποκαλύπτουν – εν μέρει- το μυστικό :

  • Διάμετρος κάσας : 37mm (40,4mm με την κορώνα)
  • Ύψος (Lug to Lug) : 42,8mm
  • Πάχος : 10,8mm
  • Bάρος : 116gr (με το μπρασελέ, ρυθμισμένο στο χέρι μου).

Ο μηχανισμός.

“Κάτω από το καπό”, το SCVF007 κρύβει τον μηχανισμό 4S15. Έχω αναφερθεί εκτενώς στην οικογένεια μηχανισμών 4S και στην σπουδαιότητα τους, ως απόγονοι των διαβόητων Daini 52. Θα συμπληρώσω μόνο πως ο τεχνίτης που ανέλαβε το σέρβις του ρολογιού μου, εκφράστηκε με τα θερμότερα λόγια δουλεύοντας στον μηχανισμό αυτόν. H ποιότητα κατασκευής του, η “στρωτή” λειτουργία, η ‘’απλότητα” και φυσικά η εξαιρετική του ακρίβεια, παραπέμπουν αμέσως στις ξεχωριστές δημιουργίες της “κλασικής εποχής” της Seiko. Tα χαρακτηριστικά αυτά ήρθε να επιβεβαιώσει και το timegrapher, αλλά και η απόκλιση που παρατηρώ ( +2 δευτερόλεπτα ανά ημέρα! ).

Φωτό από το άνοιγμα του ρολογιού.

Έξτρα πληροφορίες

Ο Αλπινιστής του 1995 εμφανίστηκε με τρείς μορφές : SCVF005 (Μαύρο καντράν), SCVF007 (Μπεζ καντράν) και SCVF009 (Το πρώτο, διαβόητο πλέον, πράσινο καντράν). Δυστυχώς, η Seiko αποφάσισε να τερματίσει την παραγωγή των κόκκινων Αλπινιστών μόλις το 1998! Οι λογιστές της εταιρείας έκριναν ασύμφορη την περαιτέρω παραγωγή των μηχανών 4S για ρολόγια της προσιτής σειράς… Το γεγονός αυτό έκανε τους “κόκκινους” αρκετά δυσεύρετους και με υψηλή τιμή στην αγορά μεταχειρισμένων. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, αφού έπειτα από κυνήγι αρκετών μηνών, βρήκα το συγκεκριμένο κομμάτι σε αρκετά καλή κατάσταση μάλιστα.

Η εξέλιξη της οικογένειας Alpinist

To 2003 έκανε την εμφάνιση της η επόμενη γενιά, γνωστή και ως Alpinist 8F56. Κρατώντας αρκετά από τα σχεδιαστικά στοιχεία του προκατόχου ( εσωτερική πυξίδα, δύο κορώνες, κόκκινη επιγραφή), πήγε το concept ένα βήμα παραπέρα. Ο μηχανισμός ήταν Quartz, και μάλιστα ΗΑQ ( Υψηλής Ακρίβειας) με μέγιστη απόκλιση 20 δευτερόλεπτα ανά έτος ! Περιλάμβανε επίσης διηνεκές ημερολόγιο ( Perpetual Calendar), αλλά και λειτουργία ταυτόχρονης ένδειξης δεύτερης ώρας ( GMT). Οι τέσσερις συνολικά εκδόσεις ( SBCJ019, SBCJ021, SBCJ023,SBCJ031) που κυκλοφόρησαν είναι πλέον ακόμα σπανιότερες και ακριβότερες !

Το 2006 ήταν η χρονιά που έφερε τα SARB013, SARB015 και SARB017. Τα μοντέλα (ειδικά το 017) που δημιούργησαν όλο αυτό το hype που περικλείει πια το όνομα Alpinist. Όμως για αυτά θα μιλήσουμε σε ένα άλλο άρθρο, οπότε…….Stay tuned !

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *