Seiko SBCM023: Το ιδανικό “beater” ρολόι ?
Τί λογίζεται ως “beater watch” ;
Ξεκινώ την παρουσίαση του συγκεκριμένου ρολογιού με μια αναφορά στην έννοια της λέξης “beater”, στον κόσμο των ρολογόφιλων. Για να αποδώσω το νόημα στα ελληνικά, θα χρησιμοποιήσω απλά την φράση “ρολόι που τρώει ξύλο στην καθημερινότητα” ! Ένα ρολόι, το οποίο ο κάτοχος του δεν θα λυπηθεί να φορέσει και να υποστεί οποιαδήποτε κακομεταχείριση, γιατί από την μια το κόστος απόκτησης δεν είναι μεγάλο και από την άλλη, το ρολόι έχει την αντοχή να ανταπεξέλθει σε πολλές “κακουχίες”. Πολλοί λένε πως ένα beater είναι συνήθως ένα φθηνό ρολόι, όμως η λέξη “φθηνό” ( ή “προσιτό”, αν προτιμάτε) είναι σχετική με την οικονομική κατάσταση του καθενός. Για κάποιον το φθηνό είναι λίγες δεκάδες ευρώ, για κάποιον άλλον μπορεί να είναι μερικές εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ, αντίστοιχα… Πάμε όμως να δούμε το ρολόι που μας απασχολεί σήμερα:
Ιστορία:
Έχουμε δει σε άλλο άρθρο πως από την δεκαετία του ΄80 η Seiko είχε ξεκινήσει να εξερευνά τις δυνατότητες που έδινε η χρήση ηλεκτρονικών στα ρολόγια. Η μία καινοτομία μετά την άλλη έκανε την εμφάνιση της, εδραιώνοντας έτσι την εταιρεία στην πρώτη θέση ως καινοτόμου κατασκευαστή ρολογιών χειρός. Τα ρολόγια Quartz απόκτησαν ασύλληπτες μέχρι πριν λίγα χρόνια δυνατότητες, με τρανό παράδειγμα τους μηχανισμούς 6Μ. Μία από αυτές τις δυνατότητες ήταν και η ενσωμάτωση διηνεκούς ημερολογίου…
Perpetual calendar.
Η λειτουργία διηνεκούς ημερολογίου (Perpetual Calendar αγγλιστί) αφορά στην δυνατότητα του μηχανισμού να “γνωρίζει” το έτος και το μήνα, έτσι ώστε να αλλάζει την ημερομηνία στο τέλος κάθε μήνα από 30 ή 31 ( & 28 ή 29 για τον Φεβρουάριο) χωρίς επέμβαση του χρήστη. Για παράδειγμα, τα μεσάνυχτα της 30ής Απριλίου ο μηχανισμός θα προσπεράσει την 31η και θα δείξει 1η Μάϊου, γιατί ξέρει τον τρέχοντα μήνα! Στα μηχανικά ρολόγια η λειτουργία αυτή απαιτεί πολύπλοκες διατάξεις γραναζιών και εξαρτημάτων και εξαιρετική ακρίβεια κατασκευής και ρύθμισης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο τέτοιοι μηχανισμοί ήταν “αποκλειστικότητα” οίκων Υψηλής Ωρολογοποιίας, με το ανάλογα τεράστιο κόστος. ( Μέχρι και σήμερα, για να αποκτήσει κάποιος ένα μηχανικό perpetual calendar πρέπει να εκταμιεύσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ). Όλα αυτά, μέχρι να έρθει η Seiko και να προσφέρει αυτή την “ευκολία” σε προσιτά ρολόγια Quartz, αρχικά με τους μηχανισμούς 6Μ (dancing hands) και στην συνέχεια με την σειρά μηχανών 8F.
SBCM…
Το 2003 κάνει την εμφάνιση της – αποκλειστικά στην Ιαπωνική αγορά- η σειρά καταδυτικών SBCM με κωδικούς 023, 025, 027,029.
To πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος κοιτώντας την παραπάνω φωτό είναι η ομοιότητα με τα διαβόητα SKX καταδυτικά. Ο σχεδιασμός παραπέμπει εκεί, λόγω της διάταξης στο καντράν και στο σχήμα της κάσας. Οι ομοιότητες σταματούν εκεί όμως. Η πρώτη διαφορά αφορά στο ίδιο το μέγεθος του ρολογιού. Με διάμετρο κάσας 39mm και πάχος 12mm , το SBCM είναι σαφώς μικρότερο από ένα SKX007 και παραπλήσιο σε μέγεθος με το “μικρό” SKX013.
H μεγαλύτερη όμως διαφορά του SBCM βρίσκεται στην “καρδιά” του, στον μηχανισμό που του δίνει ζωή…
Enter “8F35”
Η οικογένεια μηχανισμών “8F” είναι σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό ( με μόνη εξαίρεση την 8F56 που φορέθηκε για μια περίοδο στα Alpinist), παρά τα πλούσια χαρακτηριστικά τους. Τα SBCM φέρουν την 8F35, μία εξαιρετική υλοποίηση, αφού μιλάμε για μια μηχανή Υψηλής Ακρίβειας ( High Accuracy Quartz).
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά :
- Συχνότητα λειτουργίας : 196608 Hz ( Τα “κοινά” quartz λειτουργούν στα 32768Hz )
- Ακρίβεια: +/- 20 δευτερόλεπτα τον χρόνο!
- Ένδειξη ημερομηνίας στην θέση “3”
- Διηνεκές ημερολόγιο μέχρι το 2100
- Διάρκεια μπαταρίας: 8 ~ 10 χρόνια
- Αριθμός λίθων (Jewels) : 4
Μελετώντας τα παραπάνω, διαπιστώνουμε πως η Seiko επέλεξε να εφοδιάσει τον μηχανισμό με κρύσταλλο χαλαζία που ταλαντώνεται σε πολύ υψηλότερη συχνότητα από το σύνηθες, προκειμένου να βελτιώσει τα επίπεδα ακρίβειας στο εντυπωσιακό 20sec/year. Αυτό οδήγησε και στην επιλογή μεγάλου μεγέθους μπαταρίας ( CR2412) για να καλύπτονται οι αυξημένες απαιτήσεις σε ενέργεια.
Η υλοποίηση του διηνεκούς ημερολογίου έγινε με την προσθήκη του κατάλληλου “κώδικα” σε ένα τσιπ μνήμης στην πλακέτα ελέγχου του μηχανισμού (Ι.C).
To δικό μου SBCM023:
Ας δούμε και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του ρολογιού και τις εντυπώσεις μου από την κατοχή του. Έτσι, θα απαντήσουμε και στο ερώτημα του τίτλου…
Η αναγραφή “SCUBA 200m” με κόκκινο δίνει το μοναδικό χρωματικό τόνο σε ένα κατά τ ‘άλλα “λιτό” καντράν και υποδηλώνει την πιστοποίηση κατά ISO6245 ως καταδυτικού ρολογιού. Η βιδωτή κορώνα στην θέση “4” προφυλάσσεται από τα crown guards που ακολουθούν τις σχεδιαστικές καμπύλες της κάσας.
Γενικά το ρολόι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα Seiko καταδυτικού, με τον σχεδιασμό του να παραπέμπει εύκολα σε “toolwatch”, ρολόι- εργαλείο. Οι τρύπες στα lugs είναι εκεί για να διευκολύνουν την εναλλαγή του μπρασελέ με διάφορα λουριά ή ιμάντες. Στο πίσω μέρος, το βιδωτό καπάκι φέρει φυσικά το “Tsunami logo” της εταιρείας, αλλά το βλέμμα τραβάνε και οι ενδείξεις με ημερομηνίες για να σημειώνονται οι αλλαγές μπαταρίας .
Γυρνώντας στο καντράν, βλέπουμε την πλουσιοπάροχη χρήση Lumibrite στις ενδείξεις ωρών και στους δείκτες. Το αποτέλεσμα γίνεται άμεσα αντιληπτό σε σκοτεινές συνθήκες :
“Πώς είναι στον καρπό” ;
Όπως τα περισσότερα Seiko, αυτό αγκαλιάζει τέλεια το χέρι και είναι εξαιρετικά άνετο. Το μέγεθος θα βολέψει τους περισσότερους (εκτός ίσως από όσους έχουν χέρια-κουπιά). Το βάρος, που δεν ξεπερνά τα 140 γραμμάρια, κατανέμεται ιδανικά στο χέρι και δεν κουράζει. Το μαζεμένο πάχος βοηθάει να αποφεύγονται τα ανεπιθύμητα τρακαρίσματα εδώ κι εκεί.
Συμπέρασμα…
Είναι το SBCM023 το ιδανικό “beater” τελικά ?
Μετά από αρκετούς μήνες συμβίωσης μαζί του, σε διάφορες συνθήκες, μπορώ να απαντήσω αβίαστα πως “ΝΑΙ, είναι” ! Για να δικαιολογήσω την απάντηση μου αυτή, παραθέτω τους λόγους :
- Έχει το τέλειο μέγεθος για μένα
- Είναι ευανάγνωστο σε όλες τις συνθήκες φωτισμού
- Αντέχει την “συναναστροφή” με το υγρό στοιχείο
- Είναι στιβαρό αλλά ταυτόχρονα ελαφρύ στο χέρι
- Η ακρίβεια του υπερκαλύπτει τις ανάγκες μου
- Δεν ασχολείσαι μαζί του με ρυθμίσεις. Το παίρνεις και το φοράς χωρίς να χρειάζεται καμία ιεροτελεστία. Δείχνει πάντα σωστή ώρα και ημερομηνία. Από την στιγμή που θα βάλεις μια νέα μπαταρία και ρυθμίσεις πάλι το ημερολόγιο ( μια 10λεπτη διαδικασία ), το ρολόι δεν θα σου ζητήσει τίποτα άλλο για τα επόμενα 8 χρόνια τουλάχιστον. Αν αυτό δεν είναι απίστευτη ευκολία, δεν ξέρω τί άλλο είναι….
Επίλογος
Η παραγωγή των SBCM σταμάτησε το 2010. Οι μηχανισμοί 8F σταδιακά αποσύρθηκαν, πέφτοντας θύματα των ραδιο-ελεγχόμενων αλλά και των GPS- controlled ρολογιών που εμφανίστηκαν τότε. Μπορούμε να πούμε πως τα SBCM “εκτιμήθηκαν μετά θάνατον” από ρολογόφιλους και συλλέκτες. Πρέπει να αναφέρω νομίζω πως η τιμή τους όσο ήταν σε παραγωγή κυμαινόταν στα 300~370 $ . Σήμερα, για να αποκτήσει κάποιος ένα σε καλή κατάσταση πρέπει να διαθέσει πάνω από 600 ευρώ ! Ένα δείγμα είναι και αυτό της καθυστερημένης αναγνώρισης τους ….
Σημείωση: Δεν αναφέρθηκα καθόλου στην παρουσίαση αυτή στο μπρασελέ του ρολογιού. Αυτό οφείλεται στο ότι παρέλαβα το ρολόι με δυο μπρασελε. Το δικό του Seiko και τοποθετημένο ένα jubilee από την Strapcode. To έχω κρατήσει έτσι και δεν έχω δοκιμάσει το “δικό του”, γιατί το Strapcode είναι απλά απίστευτο και σαν κατασκευή και σαν αίσθηση στον καρπό….
2 Comments
Manos Agapitos
Πολυ όμορφο ρολόι!
GNL1977
Ευχαριστώ πολύ!