Παρουσιάσεις Ρολογιών

Seiko Landmaster Kinetic SBDW005: Παντός καιρού…

Ένα Seiko Landmaster αποτελούσε στόχο μου για αρκετό καιρό και αισθάνομαι πολύ περήφανος που πλέον βρίσκεται κάποιο στα χέρια μου! Το συναίσθημα που με διακατέχει ως κάτοχο του ρολογιού αυτού, η σημασία του και η σπουδαιότητα του – ως μέλος της οικογένειας “Master”– μου “απαγορεύουν” να είμαι σύντομος σε αυτήν την παρουσίαση!

Στο μουσείο της Seiko στο Tokyo, σε περίοπτη θέση, ο επισκέπτης θα συναντήσει αρκετά μέλη της οικογένειας “Landmaster”. Η δημιουργία της οικογένειας αυτής πάει πίσω αρκετές δεκαετίες, όταν η Seiko ξεκίνησε να μελετά την ανάπτυξη ανθεκτικών, “σκληροτράχηλων” ρολογιών. Ρολογιών ικανών να ανταπεξέλθουν στις δυσκολότερες συνθήκες, ως μέσο επίδειξης της τεχνολογικής υπεροχής της.

Για την δημιουργία αυτών των ρολογιών, ζήτησε την συνεισφορά ανθρώπων που τολμούσαν να τα βάλουν με τις πιο ακραίες συνθήκες. Εξερευνητών που ταξίδευαν στου Πόλους, στα ψηλότερα βουνά, που η περιπέτεια ήταν τρόπος ζωής για αυτούς!

Το πρώτο Seiko Landmaster, λανσαρίστηκε το 1993, έφερε μηχανισμό Kinetic (5M23) και ήταν κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι. Η επόμενη γενιά, το 1994 φόρεσε νέο μηχανισμό (5Μ45) με λειτουργία GMT και ήταν πλέον φτιαγμένο από τιτάνιο.

Περισσότερες πληροφορίες για την οικογένεια Landmaster και την εξέλιξη της, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν εδω:

https://www.seikowatches.com/jp-ja/products/prospex/special/historyoflandmaster/

Περιγραφή:

Το ρολόι της παρουσίασης λανσαρίστηκε το 2000, φορώντας την πλέον αναβαθμισμένη 5Μ65 καλίμπρα, με βελτιωμένο απόθεμα ισχύος 6 μηνών! Η κάσα του φυσικά είναι monoqoque τιτάνιο, κατασκευασμένη με μια πρωτοποριακή μέθοδο έγχυσης του μετάλλου σε καλούπι.

Το στοιχείο που τραβά αμέσως την προσοχή είναι η στεφάνη (bezel).

H λεπτομέρεια με την οποία είναι φτιαγμένη εντυπωσιάζει (ανάγλυφες ενδείξεις ακόμα και για τις υποδιαιρέσεις των μοιρών της “πυξίδας” ).

Το dial είναι και αυτό φτιαγμένο με προσοχή στην λεπτομέρεια (για Seiko μιλάμε άλλωστε). Ένα βαθυκόκκινο χρώμα αποκαλύπτεται στο παιχνίδισμα του φωτός.

Το ρολόι έχει έντονη παρουσία στον καρπό, παρά τις “μαζεμένες” διαστάσεις του (40 mm περίπου πλάτος). Είναι πανάλαφρο (110gr με το μπρασελέ του) και αγκαλιάζει αρμονικά τον καρπό λόγω σχήματος κάσας και κυρτών lugs.

Εντυπώσεις από την χρήση:

Το διάστημα που έχω το ρολόι και το φοράω καθημερινά, με έχει εκπλήξει ευχάριστα η ποιότητα που αποπνέει, έστω και 22 χρόνια μετά την κατασκευή του! Η προσοχή στην λεπτομέρεια φαίνεται ακόμα και σε macro εξέταση, ενώ η λειτουργικότητα του είναι απλά εξαιρετική. (Ανεξάρτητα ρυθμιζόμενος ωροδείκτης για εύκολη αλλαγή ώρας). Η στεφάνη (bezel) περιστρέφεται και προς τις δύο κατευθύνσεις και μπορεί ο χρήστης εύκολα να προσανατολιστεί χρησιμοποιώντας τον ήλιο και την πυξίδα!

Το μπρασελέ, φτιαγμένο από τιτάνιο και αυτό, είναι άνετο και καλοφτιαγμένο με δυνατότητα μικρορυθμίσεων αλλά και extension clasp! Δεν υπάρχει τρόπος να μην βρει κάποιος την ιδανική ρύθμιση στο χέρι του.

Μιλώντας για Seiko, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στο lume φυσικά : Άψογη λοιπόν η αναγνωσιμότητα σε σκοτεινές συνθήκες !

Άλλο στοιχείο του ρολογιού που εκπλήσσει ευχάριστα, είναι η απόδοση και η ακρίβεια του kinetic μηχανισμού: Στους 4 μήνες που βρίσκεται στην κατοχή μου, η απόκλιση του συνολικά είναι 25 δευτερόλεπτα μόλις ! Δεν ξέρω τί είδους “μαγικά” έκαναν εκεί στην Seiko με τον μηχανισμό αυτόν, αλλά η ακρίβεια του είναι σαφώς ανώτερη από το “τυπικό” quartz…

(Μια πολύ ωραία παρουσίαση της ιστορίας και του τρόπου λειτουργίας των μηχανισμών Kinetic, μπορεί κάποιος να διαβάσει εδώ. )

Φυσικά, έγινε πλήρες έλεγχος μόλις το παρέλαβα, για παν ενδεχόμενο. Ελέγχθηκε ο μηχανισμός, έγινε προληπτική αντικατάσταση του πυκνωτή (μπαταρία), αντικαταστάθηκαν τα παρεμβύσματα (τσιμούχες) έτσι ώστε να διασφαλιστεί η υδατοστεγανότητα και το ρολόι – μετά από αυτές τις φροντίδες- μπήκε στο καθημερινό rotation, έτοιμο για άλλη μια 20ετία δράσης !

Συμπέρασμα:

Εν κατακλείδι, το SBDW005 στα μάτια μου είναι ένας άξιος εκπρόσωπος της ιδιαίτερης οικογένειας Landmaster. Των ρολογιών που διέσχισαν και τους δύο πόλους της Γης, ανέβηκαν το Έβερεστ ακόμα και στον καρπό υπερηλίκων εξερευνητών και φτιάχτηκαν – κατά τα λεγόμενα του κ. Tokunaga, του δημιουργού τους“για να τους εμπιστευτείς την ζωή σου…”

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *