Ιστορία / Αφιερώματα

“Age of Discovery”- Μια ιδιαίτερη κολεξιόν…

Το 1992, με αφορμή την συμπλήρωση 500 χρόνων απο το ταξίδι του X. Κολόμβου που είχε ως κατάληξη την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου, αλλά και ως φόρο τιμής στην περίοδο των μεγάλων εξερευνήσεων, η Seiko λάνσαρε την σειρά ρολογιών “Age of Discovery”.

Επρόκειτο για μια συλλογή 60 περίπου ρολογιών, τα οποία ενσωμάτωναν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες μηχανισμών που είχε η εταιρεία τοτε.
Όμως κύριο γνώρισμα τους ήταν το ιδιαίτερο σχήμα κασας/lugs , με μπόλικη vintage αισθητική και όμορφα dials που παρέπεμπαν σε κλασσικά ναυτικά όργανα.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι μηχανισμοί ήταν αντιπροσωπευτικοί όλου του “οπλοστασίου της Seiko εκείνη την περίοδο και περιλάμβαναν :

  • Την περίφημη αυτόματη 4S15
  • Τον quartz χρονογράφο 7Τ59 ( με δυνατότητα μέτρησης 1/100ό του δευτ.), αλλά και τον 7Τ32:
  • Kinetic (AGS τοτε) 5Μ22 & 3Μ22

Τα πιο “ιδιαίτερα όμως, ήταν τα μοντέλα που φορούσαν τις διαβόητες “dancing hands” μηχανές quartz, οι οποίες ακόμα και σήμερα φαντάζουν “avant-garde”, λόγω των πολυπλοκοτήτων που έφεραν….

Η σειρά AoD αποτέλεσε “στόχο” πολλών συλλεκτών και έτσι σήμερα δεν βρίσκονται εύκολα μεμονωμένα μοντέλα. (Και αυτά που εμφανίζονται σποραδικά δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση).

Το 2020 λανσαριστηκαν κάποια επετειακά μοντέλα για τα 30 χρόνια απο την κυκλοφορία της AoD συλλογής. Όμως εύκολα μπορεί να πει κάποιος πως μάλλον περί “αρπαχτής” επρόκειτο, μιας και μόνο με μηχανή χρονογράφου (5Τ82) ήταν τα μοντέλα και υπολείπονταν σε ειδικό βάρος σε σχέση με τους προγόνους τους.

2 Comments

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *