Οι ερωτήσεις σας

Σε ποιό χέρι πρέπει να φοράμε το ρολόι μας ?

Ο φίλος Κώστας, σε μήνυμα του, ρώτησε :

Καλησπέρα, είμαι ο Κώστας. Συγχαρητήρια για το blog που δημιουργήσατε, περιέχει πολύ ωραίες κ χρήσιμες πληροφορίες και για εμάς που είμαστε νέοι στον κόσμο των ρολογιών. Θα ήθελα να ρωτήσω: Σε ποιο χέρι είναι σωστό να φοράμε το ρολόι μας; Σας ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση:

Φίλε Κώστα, καταρχήν καλωσήρθες ! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και ευελπιστώ με τα όσα διαβάσεις εδώ, να διευρυνθεί το ενδιαφέρον σου για τα ρολόγια χειρός. Όσον αφορά την ερώτηση σου, η απάντηση “σηκώνει κουβέντα”…

Ένας άγραφος κανόνας, που έρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια, λέει πως το ρολόι πρέπει να το φοράμε στο αντίθετο χέρι από το “καλό” μας. Δηλαδή, εάν είμαστε δεξιόχειρες το ρολόι φοριέται στο αριστερό χέρι και το αντίστροφο, οι αριστερόχειρες πρέπει να το φορούν στο δεξί. Η αιτιολογία για τον κανόνα αυτό είναι πως το ρολόι στον καρπό μας δεν πρέπει να μας εμποδίζει όταν γράφουμε.

Πέρα όμως από τον “κανόνα” αυτόν, υπάρχουν και κάποιοι πρακτικοί λόγοι. Τα ρολόγια χειρός- στην μεγάλη πλειοψηφία τους- έχουν φτιαχτεί έχοντας τους δεξιόχειρες κατά νου. ( Το 89% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού είναι δεξιόχειρες). Τί σημαίνει αυτό ? Πως η κορώνα είναι συνήθως στην δεξιά πλευρά του ρολογιού, αυτήν που βρίσκεται δηλαδή προς την μεριά της παλάμης.

Ένας δεξιόχειρας λοιπόν, φορώντας το ρολόι στο αριστερό του χέρι, μπορεί πολύ εύκολα να χειριστεί την κορώνα για την οποιαδήποτε ρύθμιση, χωρίς να χρειαστεί να βγάλει το ρολόι από τον καρπό του.

Εύκολη χρήση της κορώνας με το δεξί χέρι.

Αντίθετα, όταν ο ίδιος δεξιόχειρας επιχειρήσει να βάλει το ρολόι στο δεξί χέρι και να χρησιμοποιήσει την κορώνα με το αριστερό, τα πράγματα περιπλέκουν… Είναι άβολο και πρακτικά αδύνατο να γίνει οποιοσδήποτε χειρισμός.

Ρολόι στο δεξί, απόπειρα χρήσης της κορώνας με το αριστερό…

Άλλος ένας λόγος μπορούμε να πούμε πως έχει να κάνει με το παράθυρο της ημερομηνίας. Αυτό συνήθως βρίσκεται στην θέση “3” ή και “4”. Στο αριστερό χέρι λοιπόν είναι δύσκολο να καλυφθεί από το μανίκι του ρούχου μας και μπορούμε με μια ματιά να δούμε την ημερομηνία. Αντίθετα, όταν το ρολόι είναι στο δεξί χέρι, το παράθυρο καλύπτεται από το μανίκι μας συχνότερα. Το “με μια ματιά” λοιπόν, πάει περίπατο…

Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές βλέπω ανθρώπους -συνήθως νεαρότερους σε ηλικία- να μην ακολουθούν αυτόν τον “κανόνα”. Όταν τους ρωτάω, μου απαντούν πως “έτσι τους βολεύει”.

Και αυτό ακριβώς, φίλε Κώστα, είναι ίσως και η καταλληλότερη απάντηση στην ερώτηση σου. Το ρολόι πρέπει να το φοράμε στο χέρι που μας βολεύει και το αισθανόμαστε πιο άνετα! Εάν ειδικά δεν μας απασχολούν οι λόγοι “πρακτικότητας” που ανέφερα παραπάνω, το ρολόι δεν πρέπει να το αισθανόμαστε άβολα στο χέρι μας.

Ελπίζω να σε κάλυψα…

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *