Ιστορία / Αφιερώματα

Πώς ένας άνθρωπος δημιουργεί και διαμορφώνει την Ιστορία ?

Η αρχή…

Ήταν 4 Φεβρουαρίου 2019, στην πόλη Suwa της επαρχίας Nagano, όταν έλαβε χώρα μια κηδεία που συγκέντρωσε όλες τις τοπικές αρχές. Μέλη του Δ.Σ. αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της SEIKO ήταν εκεί.
Όλοι αυτοί είχαν συγκεντρωθεί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον νεκρό, τον κ. Tsuneya Nakamura.

Ποιός όμως ήταν ο Nakamura-san, και γιατί όλη αυτή η κινητοποίηση με τον θάνατο του?
Ο κύριος αυτός λοιπόν, υπήρξε μια από τις εμβληματικότερες φιγούρες στην ιστορία της Seiko. Είχε ίσως την μεγαλύτερη επίδραση στην σύγχρονη ιστορία της εταιρείας και πιθανώς και στην Ωρολογοποιία του 20ού αιώνα!
Εν ολίγοις, ήταν ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Seiko στα 60’s και 70’s.
Για να το κατανοήσουμε όμως αυτό, πρέπει να παρακολουθήσουμε βήμα βήμα την επαγγελματική του σταδιοδρομία :
Το 1944, σε ηλικία 21 ετών, ξεκίνησε να δουλεύει στην Daini Seikosha Kameizo στο Τόκυο. Μετά τον βομβαρδισμό του εργοστασίου το 1945, μαζί με άλλους εργαζόμενους και όσα μηχανήματα είχαν απομείνει, πήγε στο νέο εργοστάσιο στην πόλη Suwa.

Πηγή φωτό: Seiko Museum

Τα πρώτα δείγματα γραφής.

Ενώ η Ιαπωνία προσπαθούσε να συνέλθει απο τις συνέπειες του Β΄ Π.Π, η Seiko είχε τις δικές της δυσκολίες. Οι γραμμές παραγωγής ήταν τεχνολογικά ξεπερασμένες και τα ρολόγια δεν είχαν μια συγκεκριμένη σχεδιαστική ταυτότητα.
Στα μέσα της δεκαετίας του 50, ο Nakamura ζήτησε από τους προϊσταμένους του την έγκριση να εξελίξει ένα νέο, μοντέρνο ρολόι. Σκοπός ήταν να ξαναμπεί η εταιρεία στον ωρολογιακό χάρτη. Και κάπως έτσι, το 1956, γεννήθηκε το Seiko Marvel :

Η παραγωγή όμως του νέου αυτού ρολογιού απαιτούσε νέα μηχανήματα. Αφού η κατάλληλη επένδυση έγινε, το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη εμπορική επιτυχία.

To Marvel και η υποδοχή που είχε από το κοινό “έστρωσε” τον δρόμο. Εξελίσσοντας το, η Suwa Seikosha δημιούργησε το Gyro Marvel. Ήταν το πρώτο ρολόι που εφοδιάστηκε με το “Magic Lever”, τον μηχανισμό που αυξάνει την απόδοση του κουρδίσματος μέσω του ρότορα. Μέχρι σήμερα είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων μηχανισμών της εταιρείας.

“Introducing something Grand”

Αυτές οι εμπορικές επιτυχίες, οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργηθεί μια νέα σειρά ρολογιών υψηλών προδιαγραφών, που θα αποτελούσαν την κορωνίδα της εταιρείας. Απώτερος στόχος ; H συμμετοχή στους Διεθνείς διαγωνισμούς χρονομετρίας στην Ελβετία. Η απόφαση αυτή οδήγησε σε έντονο “εσωτερικό” ανταγωνισμό των δυο εργοστασίων της Seiko. Της Daini Seikosha & της Suwa Seikosha. Και έτσι, γεννήθηκαν οι σειρές “Grand Seiko” και “King Seiko” !

Τo προτζεκτ της εξέλιξης των Grand Seiko ανέλαβε ο 38χρονος τότε Nakamura. To 1960 λοιπόν κάνει την εμφάνιση του και το πρώτο “Grand” :

Νέες προκλήσεις…

Οι αρχές της δεκαετίας του ’60 σήμαναν επίσης την στροφή προς την νέα – πολλά υποσχόμενη- τεχνολογία quartz. Την περίοδο εκείνη η Seiko χρίστηκε επίσημος χρονομέτρης των Ολυμπιακών αγώνων του 1964 στο Τόκυο. Υπό την καθοδήγηση του Nakamura, ομάδες μηχανικών και ηλεκτρονικών εργάστηκαν για την δημιουργία του Quartz Crystal Chronometer. Του πρώτου παγκοσμίως φορητού ρολογιού χαλαζία.

Πηγή: Seiko Museum

Αυτό το επίτευγμα τεχνολογίας για την εποχή, έκανε την πρώτη εμφάνιση του στον διαγωνισμό του Neuchatel το 1963, στην κατηγορία “Ναυτικά Χρονόμετρα”. Το 1964 χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μαζί με την νέα γενιά μηχανικών χρονογράφων. (Μεταξύ των οποίων και το θρυλικό πλέον “Crown Cronograph”, απόγονος και αυτό του Seiko Marvel ).

Φώτο από το Ίντερνετ

O Nakamura επίσης, ήταν αυτός που είχε την ιδέα να ενσωματωθεί στους χρονογράφους μια συσκευή που θα εκτύπωνε απευθείας τα αποτελέσματα της χρονομέτρησης, κάτι που γινόταν για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων!
Αυτή η μικρή εφεύρεση είχε τόση επιτυχία, που λανσαρίστηκε και εμπορικά το 1968 με το όνομα EP-101, και έγινε ο πρώτος αριθμητικός εκτυπωτής.

Αυτή η κίνηση “γέννησε” την εταιρεία EPSON το 1975, το όνομα της οποίας έχει απλούστατη προέλευση : Electronic Printer’s Son.

Οι διαγωνισμοί χρονομετρίας.

Μετά τους ολυμπιακούς αγώνες, φτάνουμε στο άλλο μεγάλο “κεφάλαιο” : τους διεθνείς διαγωνισμούς χρονομετρίας. Η συμμετοχή της Seiko ήταν άλλη μια επίμονη ιδέα του Nakamura. Πολλά έχουν γραφτεί και δεν θα επεκταθούμε εδώ, η ιστορία αυτή αξίζει ένα δικό της άρθρο… Το γεγονός που αξίζει ιδιαίτερης μνείας είναι και η επιμονή του Nakamura, αλλά και η ουσιαστική συμμετοχή του στον σχεδιασμό, εξέλιξη, κατασκευή των μηχανισμών που θα “κατέβαιναν” στους αγώνες.
Χαρακτηριστικά, στην πρώτη συμμετοχή της Suwa το 1964, και τα δέκα ρολόγια που παρουσιάστηκαν ήταν ρυθμισμένα από τον ίδιο τον Nakamura!
(“Παιδιά” της προσπάθειας αυτής ήταν και οι υπέροχες V.F.A. καλίμπρες…)

Η εμπλοκή με τον Χαλαζία…

Όμως, παρά τα μέχρι τότε κατορθώματα του, ο Tsuneya Nakamura έμελλε να μείνει στην ιστορία για την δημιουργία του πρώτου ρολογιού χειρός στον κόσμο με μηχανισμό χαλαζία!
Μετά την επιτυχία του Crystal Chronometer, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η σμίκρυνση της κατασκευής και το πρόβλημα που αυτή δημιουργούσε : αυτό της παροχής ενέργειας.
Τα πρώτα πρωτότυπα quartz ρολόγια χειρός “κατάπιναν” τις μπαταρίες της εποχής σε χρόνο ρεκόρ. Κάτι τέτοιο φυσικά έκανε μη βιώσιμο ένα τέτοιο ρολόι.
Ο πρόεδρος της Seiko, γνωρίζοντας πως και οι Ελβετοί ασχολούνταν με τα quartz και ήταν θέμα χρόνου να κόψουν πρώτοι το νήμα (project Beta 21), στα τέλη του 1968 ανάθεσε στον Nakamura να έχει λύσει τα όποια προβλήματα και να έχει έτοιμο λειτουργικό ρολόι, πριν την 1η Ιανουάριου 1970!
Αυτό άφηνε μόλις έναν χρόνο στις νεοσύστατες ομάδες του Nakamura να λύσουν τον γρίφο. Η απόφαση που έλαβε για να ξεφορτωθεί το πρόβλημα ήταν απλή αλλά ευφυής στην σύλληψη :
Η χρήση βηματικού μοτέρ (stepper motor) για την κίνηση του δείκτη δευτερολέπτων σε διαστήματα του ενός δευτερολέπτου! Η λύση αυτή ακόμα και σήμερα αποτελεί το σήμα κατατεθέν των quartz μηχανισμών.
Στις 25 Δεκεμβρίου 1969 η Seiko λάνσαρε το Astron… Ο θαυμαστός κύριος Nakamura απάντησε με επιτυχία στην πρόκληση του “αφεντικού” και άλλαξε την πορεία της ωρολογοποιίας μια για πάντα!!!

Seiko Quartz Astron

Και η ζωή συνεχίζεται…

Η δράση του ομως δεν σταμάτησε εκεί. Συνέχισε να εργάζεται στην Suwa Seikosha (μετέπειτα Seiko Epson), ψάχνοντας και εξελίσσοντας νέους μηχανισμούς (Thermic, Kinetic). Ο κύριος Nakamura δεν ήταν όμως ένας λαμπρός μηχανικός… Σε μια εποχή που το περιβάλλον και η επίπτωση σε αυτό της ανθρώπινης δράσης, ΔΕΝ ήταν αντικείμενο προβληματισμού, ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκε με το ζήτημα και έκανε προσπάθειεςνα οδηγήσει την εταιρεία σε νέα, πιο οικολογικά μονοπάτια.

(Αξίζει να σημειωθεί πως για έξι συνεχόμενα χρόνια βραβευόταν με το “Stratospheric Ozone Protection Award” από την Αμερικανική κυβέρνηση, για τις προσπάθειες και ενέργειες του για την μείωση των cFC….)

Ο Tsuneya Nakamura έγινε πρόεδρος της Seiko Epson το 1987 και συνταξιοδοτήθηκε το 1994, έπειτα από 50 χρόνια αξιοζήλευτου έργου στην εταιρεία!

49 χρόνια μετά το αποκορύφωμα της καριέρας του, στις 25 Δεκεμβρίου 2018, αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος, εξαιρετικός μηχανικός, οραματιστής, άφησε την τελευταία του πνοή, έχοντας καταφέρει να διαμορφώσει την ιστορία της Seiko όσο λίγοι άλλοι………….

2 Comments

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *