Παρουσιάσεις Ρολογιών

Παρουσίαση : Seiko S23635- 35th Quartz Diver’s Anniversary Limited Edition.

Αναφερθήκαμε πρόσφατα στην ιστορία πίσω από την δημιουργία του κορυφαίου καταδυτικού εργαλείου από την Seiko. Όπως είδαμε, το 1986 η εταιρεία αποφάσισε να αναβαθμίσει το ρολόι, εφοδιάζοντας το με νέο μηχανισμό (7C46), περίβλημα από κεραμικό υλικό και αυξημένη υδατοστεγανότητα ( 1000m) .

πηγή: FratelloWatches

To 2021, 35 χρόνια μετά, κυκλοφορεί μια περιορισμένη έκδοση ( 1200 κομματιών) που αποτίνει φόρο τιμής στο μοντέλο του 1986. Το S23635 – όπως είναι ο κωδικός του- διατηρεί το DNA του Τόνου, αλλά φέρει και μερικές αλλαγές σύμφωνα με τα “μοντέρνα” πρότυπα.

Όσο έκανα την έρευνα για την “Ιστορία του Τόνου”, όλο και περισσότερο εδραιωνόταν στο μυαλό μου η εξής σκέψη: “δεν νοείται seikoφιλος χωρίς έναν Τόνο στην συλλογή του”… Ανήκω όμως και στην κατηγορία των ανθρώπων που θεωρούν πως μόνο τα “600άρια” και τα “1000άρια” μοντέλα είναι η πεμπτουσία του υπέρτατου καταδυτικού εργαλείου για την Seiko. Έτσι, η προσοχή μου ήταν στραμμένη στην απόκτηση κάποιου τέτοιου μοντέλου. Η κυκλοφορία του S23635 ήρθε για να δώσει τέλος στην αναζήτηση μου. Το “κυνήγι” – μιας και μόνο 5 τεμάχια είχε φέρει στην Ελλάδα η επίσημη αντιπροσωπεία – είχε αίσιο τέλος στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού!

Στην συσκευασία – όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες- περιλαμβάνεται και ένα πιο ανοιχτόχρωμο λουράκι σιλικόνης, ενώ το κουτί είναι μαύρου χρώματος, ενδεικτικό της Περιορισμένης Έκδοσης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το S23635 διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά των προγόνων του :

  • Μονοκόκ κάσα από Τιτάνιο
  • Περίβλημα από Zirconia Ceramic για αυξημένη προστασία
  • Μηχανισμό 7C46 με βηματικό μοτέρ “Ηigh Torque”
  • Υδατοστεγανότητα 1000m
  • Aδιαπερατότητα στο αέριο Ήλιο
  • Λουράκι τύπου “ακορντεόν”
  • Μεγάλους δείκτες και ενδείξεις ωρών με φωσφορίζον υλικό ( Lumibrite) για βέλτιστη ορατότητα
  • Αντιμαγνητική προστασία ( 4800 Α/m)

“Αναβαθμισμένο” σε σχέση με το παρελθόν είναι το κρύσταλλο – που πλέον είναι ζαφείρι- ενώ και η σχεδίαση των δεικτών είναι ελαφρώς διαφορετική, ώστε να περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα Lumibrite. To χρώμα του καντράν είναι “gradient”, στο πάνω μέρος είναι μπλε που σκουραίνει όσο “κατεβαίνει” προς την θέση “6”. Έτσι προσομοιάζεται το χρώμα του βυθού – όσο πάμε βαθύτερα το φως δεν διεισδύει και το μαύρο κυριαρχεί…

Το S23635 είναι ένα μεγάλο ρολόι, όπως επιτάσσει η κληρονομιά του ( πλάτος 49.4mm, ύψος 16.3mm). Στην 3η του διάσταση όμως, στο μήκος ( Lug-to-lug), βρίσκεται το μυστικό της εξαιρετικής φορεσιμότητας του: 49.4mm και αυτή! Τα “κρυμμένα” στην κάσα lugs, κάνουν το ρολόι να φοριέται στον καρπό σαν ένα αρκετά μικρότερο ρολόι και αυτό το δείγμα ιδιοφυούς σχεδιασμού είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό των “Τόνων”. Το βάρος είναι μικρό αναλογικά με τις διαστάσεις του ρολογιού, στα 118 γραμμάρια, τομέας που το τιτάνιο δικαιολογεί την επιλογή του ως υλικό κατασκευής.

Σχεδιασμός και λεπτομέρειες

Το προστατευτικό περίβλημα (shroud) έχει ματ υφή και όψη, ενώ οι βίδες στερέωσης του είναι επίχρυσες (φόρος τιμής στο “Golden Tuna”). H κάσα του ρολογιού, σε αντίθεση με το μοντέλο του 1986, δεν έχει επίστρωση Titanium Nitrade, συνεπώς δεν έχει και το χαρακτηριστικό “χρυσό” χρώμα. (Το κράμα τιτανίου που χρησιμοποιείται πλέον έχει όλα τα χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας που προσέδιδε παλαιότερα η επίστρωση). Στα σημεία που η κάσα είναι ορατή, είναι γυαλισμένη με τον τρόπο που μόνο η Seiko ξέρει να γυαλίζει το Τιτάνιο…

Στο πίσω μέρος δεσπόζει φυσικά το “Τsunami”, το χαρακτηριστικό SilverWave της Seiko, σήμα κατατεθέν όλων των καταδυτικών της εταιρείας. Περιμετρικά αυτού είναι χαραγμένα τα υλικά κατασκευής όλων των εξαρτημάτων του ρολογιού ( “Ceramics – TI- SS” ), χρονολογίες που επισημαίνουν την τοποθέτηση/αλλαγή της μπαταρίας και φυσικά ο μοναδικός αριθμός του ρολογιού.

To λουράκι είναι – για να το πω όσο πιο απλά γίνεται- το καλυτερο που έχω φορέσει ποτέ σε ρολόι! Είναι μαλακό αλλά στιβαρό ταυτόχρονα και στερεώνει απίστευτα το ογκώδες ρολόι στον καρπό. Η αγκράφα του – από Τιτάνιο και αυτή- είναι το μοναδικό κομμάτι του ρολογιού με “χρυσή” επίστρωση.

Άξια λόγου επίσης είναι η σήμανση στην κορώνα με την φορά βιδώματος, αλλά και η κίτρινη ένδειξη που αποκαλύπτεται όταν η κορώνα είναι ανοιχτή (ξεβίδωτη), προκειμένου να υπενθυμίσει στον χρήστη πως το ρολόι δεν είναι “έτοιμο” για βουτιά.

Στον καρπό…

Ο “Τόνος” είναι ένα μεγάλο ρολόι, το είπαμε και πριν. Όμως, ο ιδιοφυής σχεδιασμός του τον κάνει να “κρύβει” καλά το μέγεθος του, όταν φοριέται στο χέρι. Το λουράκι στερεώνει το ρολόι άψογα στον καρπό και είναι άνετο στην αίσθηση. Το όποιο βάρος “εξαφανίζεται” λόγω της καλής εφαρμογής και του ζυγίσματος. Συνήθως τα μεγάλα ρολόγια μου φαίνονται κάπως στον καρπό μου (18cm περίμετρος), κυρίως λόγω σχήματος. Όχι όμως και το S23635! Είναι το μοναδικό ρολόι τέτοιου μεγέθους που κυριολεκτικά ξεχνάω ότι το φοράω… Και φυσικά, η αίσθηση που μου δημιουργεί είναι ανεπανάληπτη! Κάτι η ιστορία της δημιουργίας του, κάτι η ιδιαίτερη εμφάνιση που δεν έχει κανένα άλλο “toolwatch”, κάτι ο Μύθος που περιβάλει την κορυφαία σειρά καταδυτικών της εταιρείας, με κάνουν να νιώθω ιδιαίτερα φορώντας αυτό το ρολόι…

Η αναγνωσιμότητα του καντράν είναι σε άλλο επίπεδο – οι ενδείξεις είναι ορατές κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η αίσθηση της κορώνας κατά το βίδωμα/ξεβίδωμα ομαλή, χωρίς καμία υποψία “αγριάδας”. Η περιστρεφόμενη στεφάνη (bezel) έχει υποδειγματική λειτουργία και ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό: Η κατασκευή και στερέωση της είναι τέτοια, που μέσα στο νερό ( όταν το ρολόι βρεθεί σε κάποιο βάθος και δεχτεί πίεση στην επιφάνεια του) η κίνηση της “κλειδώνει” και δεν μπορεί να περιστραφεί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται πως δεν θα μπερδευτεί η όποια χρονομέτρηση γίνεται. Οι εγκοπές στο περίβλημα ( από την θέση “12” ως την θέση “3” και απο την θέση “6” μέχρι την θέση “9”) παρέχουν τον απαιτούμενο χώρο ώστε το bezel να μπορεί να πιαστεί ακόμα και φορώντας γάντια. Για το lume του ρολογιού δεν θα πω πολλά – Seiko Lumibrite στα καλυτερα της- και θα αφήσω ενδεικτικές φωτογραφίες να “μιλήσουν” :

Εν κατακλείδι….

Το Seiko S23635 είναι σίγουρα ένα ξεχωριστό ρολόι. Είναι ένα πραγματικό “Tuna can” Seiko, που κουβαλά ό,τι αντιπροσωπεύει η ένδοξη οικογένεια του για την εταιρεία. Τιμά τις καταβολές του από τα “εργαλεία” του παρελθόντος, ενώ ταυτόχρονα μετουσιώνεται σε μια μοντέρνα στιλιστική πρόταση. Το σύγχρονο “Μαύρο πρόσωπο της Αβύσσου” φορεμένο στο χέρι των κατόχων του, έχει την δύναμη να τους ταξιδέψει νοητικά στο υγρό στοιχείο και στην περιπέτεια της σύλληψης και κατασκευής του. Προσωπικά μιλώντας, και μόνο η θέα αυτού του ρολογιού με κάνει να θέλω όσο τίποτα να βάλω την καταδυτική στολή και να αφεθώ στο απέραντο Γαλάζιο…

8 Comments

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *