Παρουσιάσεις Ρολογιών

Παρουσίαση Seiko 6M15-0010: “World Timer Chronograph”

Όταν ακόμα η Seiko -πιστή στο μότο του ιδρυτή της, always one step ahead of the rest– ερευνούσε και κατασκεύαζε πρωτοποριακούς μηχανισμούς, το αποτέλεσμα ήταν να προσφέρει στο αγοραστικό κοινό ρολόγια που κέρδιζαν τον θαυμασμό με την λειτουργικότητα τους. Μεταξύ αυτών ήταν και τα αποκαλούμενα “Dancing Hands”. Tί ήταν αυτό που έκανε τα ρολόγια αυτά εντυπωσιακά ?

Οι απαρχές…

Από την δεκαετία του ’80 ήδη, η έρευνα για την περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας Quartz ήταν πυρετώδης. Όλες οι εταιρείες εξερευνούσαν τα “όρια” της τεχνολογίας αυτής, με την Seiko – όπως ήταν φυσικό- να βρίσκεται στο επίκεντρο. Μία από τις καινοτομίες που ανέπτυξε εκείνη την περίοδο ήταν και η χρήση ξεχωριστού βηματικού μοτέρ (stepper motor) για την κίνηση κάθε δείκτη του ρολογιού. (Όπως έχουμε αναφέρει, σε έναν τυπικό μηχανισμό quartz η κίνηση των δεικτών γίνεται μέσω γραναζιών από ένα κύριο βηματικό μοτέρ). Έτσι, αφού το σύστημα αυτό δοκιμάστηκε στους αναλογικούς χρονογράφους (7Α28, 7Α38 & 7Α48), δημιουργήθηκαν και οι σειρές μηχανισμών 6Μ και 8Μ. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των μηχανισμών ήταν οι πολλαπλές τους λειτουργίες, χωρίς την χρήση επιπλέον δεικτών. Οι δείκτες ώρας, λεπτών και δευτερολέπτων ήταν επιφορτισμένοι με όλες τις “δουλειές”… Οι λειτουργίες (ανάλογα με το μοντέλο) ήταν :

  • Ώρα και ημερομηνία
  • Διηνεκές ημερολόγιο ( Perpetual calendar )
  • Ένδειξη μήνα και δίσεκτου έτους
  • Ένδειξη πολλών ζωνών ώρας (World Time)
  • Χρονογράφος με ικανότητα μέτρησης 1/10ου του δευτερολέπτου
  • Αντίστροφη μέτρηση
  • Ένδειξη Χειμερινής/Θερινής Ώρας
  • Ξυπνητήρι

Η επιλογή των διάφορων λειτουργιών γινόταν με απλή περιστροφή της κορώνας, με ένδειξη σε ένα υπο-καντράν στο ρολόι.

“Dancing hands”

Το προσωνύμιο “dancing hands” προέκυψε από την κίνηση των δεικτών, κατά την επιλογή των διάφορων λειτουργιών και κατά την λειτουργία του χρονογράφου. Στην λειτουργία αυτή ο δείκτης των δευτερολέπτων κινείται από την θέση “12” μέχρι την θέση “2” μπρος-πίσω, μετρώντας δέκατα του δευτερολέπτου. Αντίστοιχα, ο δείκτης λεπτών μετρά τα δευτερόλεπτα και ο δείκτης ώρας μετρά τα λεπτά.

Στην φωτό διακρίνεται – μεταξύ άλλων- το διάστημα από “12” έως “2”, κατά το οποίο ο δείκτης δευτερολέπτων κινείται για να μετρήσει δέκατα του δευτερολέπτου.

Υπάρχουν αρκετά βίντεο στο ΥΤ που δείχνουν την κίνηση των δεικτών και παρουσιάζουν ενδιαφέρον, και βλέποντας τα κάποιος αντιλαμβάνεται άμεσα την ιδιαιτερότητα των ρολογιών αυτών :

Για παράδειγμα, σε αυτό, μπορούμε να δούμε την “λειτουργία επίδειξης”.

Εδώ, βλέπουμε την επιλογή των διάφορων λειτουργιών.

Οι μηχανισμοί 6Μ και 8Μ χρησιμοποιήθηκαν και στην σπάνια σειρά Age of discovery

Το δικό μου “dancing hands”.

Όταν έμαθα για την ύπαρξη αυτών των μηχανισμών, άρχισα το “κυνήγι”… Μετά από μερικούς μήνες αναζήτησης, βρέθηκε στα χέρια μου ένα 6Μ15-0010. Παρότι κατασκευασμένο το 1992, το ρολόι είναι κυριολεκτικά σε κατάσταση βιτρίνας! Η επιχρυσωμένη κάσα δεν έχει κανένα σημάδι ή γρατζουνιά και το ίδιο ισχύει και για το ανοξείδωτο πίσω καπάκι.

Αφού τοποθέτησα καινούργια μπαταρία και έκανα την απαραίτητη “ευθυγράμμιση” στους δείκτες και στην ημερομηνία – όπως ορίζει το εγχειρίδιο χρήσης- προχώρηση στην αρχική ρύθμιση του ημερολογίου, της ζώνης ώρας και της τοπικής ώρας. Ειλικρινά, ο “χορός” των δεικτών με έχει αφήσει άφωνο και γοητευμένο! Η λειτουργία του ρολογιού σε κάνει να θες να το χαζεύεις συνεχώς. Οι λεπτομέρειες στο καντράν είναι τόσες, που πραγματικά μπορείς να περάσεις ώρες παρατηρώντας τες.

Εννοείται πως δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό να χρησιμοποιήσω και macro φακό, για να “εξετάσω” ενδελεχώς την κατασκευή του ρολογιού. Η εξέταση υπό μεγέθυνση αποκάλυψε το πόσο καλοφτιαγμένο είναι το ρολόι και την προσοχή στην λεπτομέρεια κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή. Όλα είναι τοποθετημένα όπως πρέπει, χωρίς ατέλειες και αστοχίες:

Αυτή ήταν η Seiko που έμαθε σε όλους πως είναι δυνατόν να παράγονται ποιοτικά, αψεγάδιαστα ρολόγια, χωρίς να κοστίζουν μια περιουσία! Είναι πραγματικά απορίας άξιο το πώς αυτή η εταιρεία, τα τελευταία χρόνια έχει δώσει τόσες αφορμές για αρνητικά σχόλια – σε όλον τον κόσμο- περί ελλιπούς ποιοτικού ελέγχου…

Επίλογος…

Πριν κλείσω την αναφορά μου σε αυτό το ιδιαίτερο ρολόι, οφείλω να αναφέρω και κάτι για την χρονομετρία του. Η ακρίβεια του μηχανισμού είναι άκρως εντυπωσιακή: Το διάστημα που το παρακολουθώ ( περίπου 3 μήνες), η διαφορά από την ώρα αναφοράς που ρυθμίστηκε είναι +12 δευτερόλεπτα! Αυτό σημαίνει πως η μηνιαία του απόκλιση είναι περίπου 5 δευτερόλεπτα. Not bad at all. Ένα άλλο σημείο που θέλω να σταθώ είναι η ευκολία που παρέχει η perpetual calendar λειτουργία. Άπαξ και ρυθμιστεί αρχικά το ρολόι, δεν χρειάζεται καμία άλλη διόρθωση της ημερομηνίας, στο τέλος κάθε μήνα.

Η κατοχή του “World Timer Chronograph” μου δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα… Από την μια, είμαι εντυπωσιασμένος από την λειτουργικότητα του, την ποιότητα κατασκευής και την τεχνολογία που κρύβει στα σωθικά του. Ο μηχανισμός του είναι τρανό παράδειγμα του τί μπορεί να δώσει η εταιρεία αυτή στο κοινό. Μια επίδειξη των τεχνολογικών δυνατοτήτων του Ιαπωνικού κολοσσού. Από την άλλη όμως, ως λάτρης της Seiko, νιώθω μια θλίψη… Θλίψη, γιατί αυτή η εταιρεία μοιάζει -τα τελευταία χρόνια- να έχει ξεφύγει από το μονοπάτι του “always one step ahead of the rest” ! Τα πολλά παράπονα του κοινού για ελλιπή ποιοτικό έλεγχο σε μεγάλη γκάμα μοντέλων, η έλλειψη καινοτομίας, δεν αξίζουν στην Seiko όπως την έχω στο μυαλό μου. Ευελπιστώ το μέλλον να φέρει την επάνοδο της στον δρόμο που την έκανε αγαπημένη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο….

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.