Η Seiko και τα καταδυτικά ρολόγια: Μια σχέση δεκαετιών που “γέννησε” θρυλικά μοντέλα! (Part 1)
Είναι ελάχιστοι, νομίζω, οι ρολογόφιλοι (και μη) που δεν έχουν φορέσει κάποια στιγμή ένα καταδυτικό ρολόι Seiko. Για τους περισσότερους από εμάς, ένα Seiko Diver’s ήταν το πρώτο ρολόι που μας συνόδεψε σε θαλάσσιες δραστηριότητες. Είτε αυτές ήταν κολύμπι, βουτιές, καταδύσεις, ή απλά άραγμα στην παραλία… Η επιτυχία και η εξάπλωση των ρολογιών αυτών έκανε πολύ κόσμο να θεωρεί ως έννοιες ταυτόσημες τις λέξεις “Seiko” και “καταδυτικό ρολόι”.
“Origins…”
Για να βρούμε τις απαρχές της σχέσης αυτής, πρέπει να πάμε πίσω στην δεκαετία του 1960. Τότε, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 1964, ξεκινά η ιστορία… Στους αγώνες αυτούς η Ιαπωνία είχε την ευκαιρία να συστηθεί στον Δυτικό Κόσμο ως ένα σύγχρονο κράτος. Η ίδια η Seiko, ως επίσημος Χρονομέτρης των αγώνων, θέλησε να δείξει την τεχνολογική της αρτιότητα. Tα επιτεύγματα εκείνης της περιόδου ήταν αξιοζήλευτα! Μεταξύ αυτών τα “Seiko Sportsmatic SilverWave”, τα πρώτα “αδιάβροχα” ρολόγια της φίρμας. Αυτά τα ρολόγια, ήταν η “αρχή”…
Με το επόμενο μοντέλο η Seiko μπήκε σε πιο βαθιά νερά….κυριολεκτικά! Αυτό ήταν το διαβόητο πλέον 6217-8000, κατά κόσμον “62ΜaS”. To πρώτο καταδυτικό ρολόι της εταιρείας, ο “πατέρας” όλων των μετέπειτα μοντέλων, με υδατοστεγανότητα 150m, φωσφορίζουσες ενδείξεις, βιδωτή κορώνα και περιστρεφόμενο bezel.
H εμπορική επιτυχία και αποδοχή του 62ΜaS οδήγησε σε περαιτέρω έρευνα και εξέλιξη, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη υδατοστεγανότητα. Έτσι, το 1967, λανσάρεται το πρώτο “300άρι” μοντέλο.
Going “Professional”…
Μιλάμε φυσικά για το 6215-8000, τον “πρόγονο” του σύγχρονου MarineMaster 300! Μόλις ένα χρόνο μετά, το 1968, κάνει την εμφάνιση του ο αντικαταστάτης. Το 6215-7000 είναι το πρώτο καταδυτικό παγκοσμίως που φέρει ταχύπαλμο (36000bph) μηχανισμό και δυνατότητα γρήγορης ρύθμισης της ημερομηνίας! To μοντέλο αυτό απευθυνόταν στους επαγγελματίες δύτες της εποχής, οι οποίοι ζητούσαν ένα σκληροτράχηλο σύντροφο στο δύσκολο περιβάλλον εργασίας τους.
H κυκλοφορία “Professional” μοντέλων δεν σήμαινε πως η Seiko θα έμενε χωρίς προτάσεις για τους “κοινούς θνητούς”. Το 1968 λανσάρει ένα νέο “150m”, το 6105-8000.
Ήταν όμως η επόμενη γενιά του μοντέλου αυτού, το 6105-8110, που έμελλε να γίνει από τα πλέον αναγνωρίσιμα ρολόγια παγκοσμίως. Φορεμένο στον καρπό του Martin Sheen στην πασίγνωστη κινηματογραφική ταινία “Αποκάλυψη Τώρα”, απέκτησε το προσωνύμιο “Captain Willard”.
Toys for big boys…
Με αυτά και μ’αυτά, φτάνουμε στο 1975 και στην εμφάνιση του 6159-7010. Το κορυφαίο, το υπέρτατο καταδυτικό εργαλείο της Seiko! Ένα θαύμα της μηχανικής, αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας, με τουλάχιστον 20 κατοχυρωμένες πατέντες! Μιλάμε φυσικά για το ανυπέρβλητο “Tuna”…
Η ιστορία που κρύβεται πίσω από την εξέλιξη και οι τεχνικές λύσεις που υιοθετήθηκαν θα μπορούσαν εύκολα να δώσουν άφθονο υλικό για κινηματογραφικό σενάριο. Ακριβώς για τον λόγο αυτό δεν θα επεκταθώ περισσότερο για αυτό το ρολόι, στο άρθρο αυτό. Ο “Τόνος” δικαιωματικά αξίζει το δικό του αφιέρωμα… Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, εάν θέλουμε να αναφερθούμε στο κορυφαίο καταδυτικό ρολόι στον κόσμο! Οπότε…. Stay tuned!
Οι “χελώνες” ήρθαν για να μείνουν…
Το 1976 παρουσιάζεται το 6306-7000 στην Ιαπωνική αγορά. Ο κωδικός του για τον υπόλοιπο κόσμο είναι 6309-7040 και γίνεται μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ακόμα και σήμερα το σχέδιο της κάσας – γνωστό ως χελώνα- εμπνέει τις σύγχρονες προτάσεις της εταιρείας. Έλαμψε στα κινηματογραφικά πλατό, στον καρπό του Ed Harris, στην ταινία “Άβυσσος”…
Going Quartz…
Η δεκαετία του 70 ήταν η περίοδος που τα ρολόγια χαλαζία κέρδιζαν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού, αν και πολύ ακριβά ακόμα. Έπειτα από τον quartz Τόνο ( 7549), κάνει ντεμπούτο και το πρώτο 150άρι quartz, υπό την μορφή του 7548. Ένα σχέδιο που πολλοί θα αναγνωρίσουν, μιας και σε αυτό βασίστηκε το μελλοντικά επιτυχημένο SKX…
Η συνέχεια…..
Οι “χρυσές” δεκαετίες του 60 και ’70 έδωσαν στο κοινό αξιομνημόνευτα ρολόγια. Ρολόγια που μέσω επανεκδόσεων στην σύγχρονη εποχή παραμένουν πάντα επίκαιρα και ποθητά. Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος θα δούμε τα πεπραγμένα της Seiko από την δεκαετία του ’80 μέχρι και σήμερα. Θα δούμε πώς έφτασε η εταιρεία να είναι πρώτη στις προτιμήσεις όσων ήθελαν ένα αξιόπιστο αλλά και προσιτό καταδυτικό ρολόι. Πώς έφτασε να καθορίσει, ουσιαστικά, τις προδιαγραφές ISO6425, που αφορούν τις απαιτήσεις που πρέπει να πληροί ένα ρολόι, ώστε να πάρει την πολυπόθητη πιστοποίηση καταδυτικού και να φέρει την λέξη “Diver’s” στο καντράν του…
One Comment
Pingback: