Η Seiko και τα καταδυτικά ρολόγια: Μια σχέση δεκαετιών που “γέννησε” θρυλικά μοντέλα (Part 2)
Στο προηγούμενο μέρος του αφιερώματος, είδαμε τα πεπραγμένα της Seiko στον τομέα των καταδυτικών ρολογιών. Γνωρίσαμε τα μοντέλα που καθιέρωσαν την εταιρεία και αποτελούν μέχρι σήμερα ορόσημα. Σε αυτό το 2ο μέρος, θα ακολουθήσουμε τα βήματα της τα επόμενα χρόνια, ως σήμερα :
΄80s…….
Προς τα τέλη της δεκαετίας του 70, η εξέλιξη των μηχανισμών quartz και η βιομηχανοποίηση της κατασκευής τους είχε μειώσει αρκετά το κόστος παραγωγής. Η επιλογή τους ήταν μονόδρομος, για όλες της εταιρείες. Το μηχανικό ρολόι πέθαινε ( για να «αναστηθεί», μερικά χρόνια αργότερα). Η Seiko – έχοντας ήδη αρκετά εργοστάσια εκτός Ιαπωνίας – ήταν σε θέση να προσφέρει τα προϊόντα της σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές και γιγαντώνεται ακόμα περισσότερο στους πίνακες πωλήσεων. Η γκάμα των ρολογιών της την δεκαετία του 80 έχει μόνο quartz ρολόγια. Το 1982 είναι η χρονιά που «γεννιέται ένα αστέρι». Το Η558-5000 είναι το πρώτο «υβριδικό» -όπως το ονομάζει η Seiko- καταδυτικό ρολόι στον κόσμο! Υβριδικό, γιατί φέρει και αναλογική ένδειξη ώρας και έξτρα λειτουργίες (ημέρα, ημερομηνία, ξυπνητήρι) σε μια μικρή ψηφιακή οθόνη στο καντράν. Το σχέδιο του παρέπεμπε σε «Τόνο» με εξωτερικό προστατευτικό περίβλημα (από πλαστικό) που του έδινε «παρουσία» στον καρπό.
Το συγκεκριμένο ρολόι βρήκε τον μεγαλύτερο θαυμαστή του στο πρόσωπο του Arnold Swartzenegger, ο οποίος και το φορούσε σε πολλές από τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις που έγιναν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες (Predator, Commando, κτλ). Οι θεατές και λάτρεις του συγκεκριμένου ηθοποιού έδωσαν μάλιστα το παρατσούκλι “Arnie” στο ρολόι και έκτοτε έτσι έμεινε γνωστό.
Το 1985, η ένδειξη «150m» αλλάζει σε «200m», ακολουθώντας τα νέα πρότυπα ISO.
Σημείωση: Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε κάτι για το πρότυπο που πιστοποιούσε τα καταδυτικά ρολόγια : Πολλές από τις «δοκιμασίες» για την πιστοποίηση, ο ΙSO τις υιοθέτησε από την Seiko! Οι Ιάπωνες ήταν από τους πρώτους κατασκευαστές που είχαν θέσει συγκεκριμένα κριτήρια και δοκιμές που θα έπρεπε να περάσει ένα ρολόι για να χαρακτηριστεί καταδυτικό, πολύ πριν ο Διεθνής Οργανισμός Προτύπων ασχοληθεί με την συγκεκριμένη κατηγορία ρολογιών…
Το 1986, μια ανανεωμένη/αναβαθμισμένη έκδοση του “Tuna” κάνει την εμφάνιση της: Αναφέρομαι φυσικά στο 7C46-7009! Οι αναβαθμίσεις αφορούσαν τον ολοκαίνουργιο μηχανισμό 7C46, την αυξημένη στεγανότητα στα 1000μ και την κατασκευή του προστατευτικού περιβλήματος από κεραμικό υλικό ( για πρώτη φορά παγκοσμίως σε ρολόι).
Δύο χρόνια μετά, το 1988, κάνει ντεμπούτο ο αντικαταστάτης της «γερασμένης» ( 6309-7290) χελώνας από τα 70s. To όνομα αυτού: 7002. Με καινούργιο μηχανισμό (κατώτερης ποιότητας, δυστυχώς, από τον προκάτοχο του) και μικρές διαφορές στο σχεδιασμό, κυκλοφόρησε σε αναρίθμητες εκδόσεις μέχρι το 1996. Βρίσκει την θέση του στην αναφορά μας απλά και μόνο γιατί ήταν από τα ελάχιστα μηχανικά ρολόγια της εταιρείας, εκείνη την περίοδο…
….’90s
Η δεκαετία ξεκίνησε για την Seiko δυναμικά: Κάνει την εμφάνιση του το πρώτο ψηφιακό “ScubaMaster”. Εφοδιασμένο με αισθητήρες βάθους και νερού, το ρολόι δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τον χρόνο αλλά και για το βάθος κατάδυσης στον κάτοχο του.
Δυο χρόνια αργότερα, το 1992, η τεχνολογία “Kinetic” βρίσκει τον δρόμο της και στα καταδυτικά ρολόγια. Το πρώτο “SCUBA” AGS (πρώιμη ονομασία των Kinetic μηχανισμών) είναι γεγονός !
Το 1995 ήταν επίσης μια δημιουργική χρονιά για την εταιρεία. Τότε λανσάρει το πρώτο Kinetic καταδυτικό με έξτρα λειτουργία GMT, το πρώτο ScubaMaster με αναλογικές ενδείξεις βάθους και χρόνους κατάδυσης ( με τον εξαιρετικό μηχανισμό 7K22), αλλά και την δεύτερη γενιά ψηφιακών ScubaMaster με ακόμα περισσότερες λειτουργίες !
Το έτος 1996 η Seiko λανσάρει ένα ρολόι, το οποίο έμελλε να γίνει θρύλος! Μιλάμε φυσικά για το διαβόητο “SKX”. To ρολόι αυτό έγινε γρήγορα θέμα συζήτησης και έφερε το όνομα Seiko στα χείλη πολλών, νεαρότερων ηλικιακά, ανθρώπων που αγνοούσαν την ιστορία της εταιρείας στον τομέα των καταδυτικών ρολογιών. Εμπνευσμένο σχεδιαστικά από το 7548 του 1978, το SKX στις διάφορες παραλλαγές του (007,009,013 κτλ) ήταν το πιο προσιτό τιμολογιακά πιστοποιημένο καταδυτικό ρολόι την περίοδο εκείνη! Έφερε τον ‘’αλεξίσφαιρο’’ μηχανισμό 7S26, και η συνολική ποιότητα κατασκευής του- αναλογικά με την τιμή αγοράς του τότε, το έκανε την πιο vfm επιλογή.
Ένα άλλο μοντέλο που αγαπήθηκε όσο λίγα, ήταν το «Monster» (SKX779),το οποίο έκανε την εμφάνιση του στην αρχή του 21ου αιώνα, το 2000. Ο ιδιαίτερος σχεδιασμός και οι εντυπωσιακές διαστάσεις έδωσαν το προσωνύμιο του, στις τάξεις των κατόχων.
To 2004 κάνει την εμφάνιση του το “Samurai” (SBDA001). Ο σχεδιασμός του ( με αρκετές γωνίες και επίπεδες επιφάνειες στην κάσα) ήταν αρκετά διαφοροποιημένος από τα μέχρι τότε μοντέλα της εταιρείας και έφερε στο μυαλό του κοινού τις επιφάνειες της πανοπλίας ενός σαμουράι – εξ’ ου και το nickname που του δόθηκε. To υλικό κατασκευής των μοντέλων για την Ιαπωνική αγορά ήταν το Τιτάνιο και έφερε μηχανισμό 7S25.
Οι εκδόσεις για την παγκόσμια αγορά ( με κωδικό SNMxxx) κατασκευασμένες με ατσάλι, έφεραν τον ελαφρώς διαφορετικό ( 2 έξτρα ρουμπίνια ) μηχανισμό 7S35.
Μιλώντας για τα “σύγχρονα” καταδυτικά ρολόγια της Seiko, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και σε άλλα δυο λατρεμένα από πολύ κόσμο μοντέλα : Το “Sumo” και το “Shogun” :
Το 2007 κάνει την εμφάνιση της η πρώτη γενιά Sumo ( SBDC001, SBDC003, SBDC005 ). Τα ρολόγια έφεραν τον ολοκαίνουργιο μηχανισμό 6R15 (εξελιγμένο από τον 7S26), με δυνατότητα χειροκίνητου κουρδίσματος και hacking. Tα ρολόγια ήταν “χορταστικά” σε διαστάσεις και σε παρουσία στον καρπό, γεγονός που ίσως τους χάρισε και αυτό το nickname. (Μια πολύ ωραία ανάλυση του σχεδιασμού τους μπορεί κάποιος να διαβάσει εδώ ).
Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία των Sumo, to 2008, κάνουν την εμφάνιση τους και τα “Shogun”. Κατασκευασμένα από Τιτάνιο, με επίστρωση Diashield ( για προστασία από γρατζουνιές), έφεραν και αυτά τον μηχανισμό 6R15. Παρά τον σχετικό όγκο, το βάρος διατηρούνταν σε λογικότατα επίπεδα (μόλις 106 γραμ.) ελέω Τιτανίου και φυσικά είχαν την “μαγική” ιδιότητα των περισσότερων Seiko: Ήταν απίστευτα άνετα στον καρπό !
……Αντί επιλόγου!
Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος της εξερεύνησης μας στον κόσμο των καταδυτικών ρολογιών της Seiko. Πιθανότατα, πολλοί να αναρωτηθούν : “μα καλά, από το 2008 μέχρι και σήμερα δεν θα γίνει κάποια αναφορά ;”
Δυστυχώς για τους λάτρεις της εταιρείας, όπως θέλω να λογίζομαι, οι νέες προτάσεις σταματούν κάπου εκεί, με την κυκλοφορία του Shogun… Έκτοτε, οι Ιάπωνες αρκέστηκαν σε “αναβαθμίσεις” των υπάρχοντων μοντέλων στους καταλόγους. Τα τελευταία χρόνια ειδικά, τα “re-issues” και “modern interpretations” παλαιότερων και εμβληματικών ρολογιών δίνουν και παίρνουν! Αυτή την πρακτική βέβαια ακολουθεί το σύνολο των κατασκευαστών σήμερα, όμως από την Seiko κάποιος (που έχει εντρυφήσει στην Ιστορία της και τα κατορθώματα της) θα περίμενε περισσότερα, πολλά περισσότερα… Μια εταιρεία που έχει προσφέρει τόσα στην εξέλιξη της Ωρολογοποιίας, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στην πρωτοπορία, δεν έχει το δικαίωμα να επαναπαύεται στα κατορθώματα του παρελθόντος της!
Προσοχή, δεν λέω πως τα ρολόγια που θα δει κανείς στον τωρινό κατάλογο της εταιρείας δεν είναι καλά ρολόγια, τουναντίον! “Παραπονιέμαι” όμως και “γκρινιάζω”, γιατί θέλω την Seiko πάντα “…one step ahead of the rest” …